Dag 4, oppstart…

Så var vi i gang da.

Spratt livlig opp klokken seks i dag, dro fra gardinene og smilte mot blå himmel og knall sol! Jeg danset meg inn på badet og tok en forfriskende dusj?.
Dette glansbildet?det er ikke slik det fungerer? Jeg ble vekket av vekkeklokka, slumret den, snudde meg rundt og dro dyna over hodet. Etter at den ringte enda en gang fikk jeg i alle fall opp et øye. Jeg måtte samle meg litt for å forstå hvor jeg var. Jeg gikk faktisk for å pusse tenner og dusje, og så åpnet jeg gardinene. Det var IKKE sol, men Bergensvær (les overskyet, men hurtigskiftende mellom grå skyer, blå himmel, hvite skyer, mer blå himmel). Det har i skrivendestund (klokken 14.45) ikke regnet enda i dag.

Jeg fikk pakket med meg alle tingene mine fra hotellet og dratt det med meg i tunnelgangen fra hotellet til sykehuset. Og møtte på avdelingen rett før halv åtte. Her stod det seng klar og det tok ikke lang tid før det kom en sykepleier for å ta blodprøve. Deretter kom hun som fungerer som koordinator for opplegget jeg er inne i, med blodtrykksmåler, glukose, dråpetellemaskin og greier.  Nærmere klokken 8.00 var dette i gang. Jeg har jo 3 løp på cvk`en, så glukosen ble koblet på den ene da.
      

Klokken 9 ble det gitt ulike tabletter (allergitabletter, kvalmestillende, paracet og andre greier). Det ble også gitt litt medisin for at jeg ikke skulle reagere direkte på ATG ( som er et immunsuppressivt middel basert på kanin). Nærmere titiden ble det gitt en bitte liten (100 ml) dose med atg i kateteret. Etter at det var gitt satt sykepleieren der de neste ti minuttene. Det er i løpet av disse minuttene de farligste bivirkningene viser seg (svimmel, pustevansker, hudkløe, halskløe og slik).  Siden det ikke var noen allergisk reaksjon kunne vi trygt koble på posen. Den skal bruke hele 8 timer på å gå inn, så det tar sin tid. Og i tillegg til den så har jeg fått solu-medrol (kortisonkur). Den første stunden på ATG er de veldig nøye på å sjekke blodtrykk, verdier og puls. Det gjøres hvert tjuende minutt ( helt opp til rundt klokken to, etter det ble det måling med litt større mellomrom).

  <– dette kalles et juletre, her kan det settes inn flere type medisin som skal ha samme dråpetelling og tid. 🙂

       

Jeg har fått vite at jeg skal ha ATG hver dag (8 timer hver dag)  frem til og med torsdag, mens cellegiften ( som jeg får senere i kveld, cyklofosfamid) skal jeg få hver kveld frem til og med onsdag. Det skal være en dag opphold av cellegift, for at det skal ut av kroppen, før jeg får igjen stamcellene mine på fredag.

Jeg skriver og poster dette før jeg har fått cellegiften, den godsaken kan jeg oppdatere dere på i morgen i stedet 😛

Hittil har jeg fått i meg frokost, lunsj, godis, kakao, sjokolademelk og en hel del andre væsker, løpt på do ( man tisser i bekken som settes på doen, for pleierne koser seg med å måle hvor mye du tisser opp i mot hvor mye du drikker og væske du får i deg fra før) og jeg får ikke lov til å gå lenger enn til avdelingens dør ( får ikke forlate avdeling etter at jeg ble koblet til alt utstyret).

Jeg har og kommet så langt at jeg tror besøkstiden er fra 17-20.
 

Vil du lese litt mer om hvordan behandlingen foregår for MS-pasienter kan du gjøre det her: https://www.google.no/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0ahUKEwjlieyNoOTOAhVDEJoKHYXGAjUQFggvMAE&url=http%3A%2F%2Fwww.ms.no%2Fcontent%2Fdownload%2F10105%2F71298%2Ffile%2FHematopoetisk%2520Stamcellebehandling%2520ved%2520Multippel%2520SkleroseOversiktLB.pptx&usg=AFQjCNHR7wCxgAF2XjvjgPpT1I15uj1erg&sig2=3VLVRtb_3bzQ4zGtrXOEKA&cad=rja

 

 

#ms #stamcellebehandling #hsct #hmas #medisiner #sykehus #bergen #haukeland #solumedrol #natriumklorid #glucos #immunsupprisivtmiddel #søndag

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg