Hvordan ble mennesker laget før det fantes mennesker?

“Hvor mye vann er det i Mjøsa (som i Liter mengde ikke kubbikk)? Hvor mange mennesker er det på jorda? Hvor mange har man plass til på Skibladner? Hvor kommer lavaen fra? Kan laven smelte stein/sko/sola/jorda/osv? Hvordan ble mennesker laget før det fantes mennesker? Kommer vi fra huleboere eller dinosaurer?” Dette er bare et lite utdrag av spørsmålene vi får av skolegutten om dagen. Gjerne ved leggetid, for det er da undringen er størst og tankene raser mest (jeg tror det er mest for å unngå/utsette søvnen da). Og med disse spørsmålene kommer det jo et annet spørsmål til oss foreldre : “skal vi gi svaret eller skal vi la han undre, tenke og komme med forslag selv?” . Noen ganger spør han jo for å få et svar, men er det ikke nesten greit å gi svaret på den måten at han har vært med på å finne det ut selv? OG det er egenlig i mange tilfeller veldig vanskelig. Da mener jeg ikke at undringen og alt sånn er vanskelig, men at vi foreldre (voksne generelt kanskje) vil så gjerne bare kaste ut svaret og bli ferdig, eller at det er så sent på kvelden og man er trøtt og sliten, og bare vil at barnet skal sove.

Jeg er jo veldig for denne undringen og at man skal være med å finne ut og utforske, men pokker, noen ganger er det skikkelig vanskelig. Verst er det når jeg er trøtt og sliten og blir bombadert med filosofiske spørsmål, naturfaglige spørsmål og andre matematiske oppgaver sent på kvelden.
Jeg har jo igjennom utdanningen min lært verdien av undring og spørsmål man finner svaret på sammen. I tillegg er jeg en ekstremt nysgjerrig og undrende person selv. Men jeg feiler veldig mange ganger i eget hjem når det kommer til det å finne svar sammen og undre seg sammen, som om jeg ikke har tid eller hva det er. Hvorfor klarer jeg det andre steder, men ikke med egne barn? Feiler jeg fordi tidspunktet passer så dårlig, hadde det vært bedre om spørsmålene kom tidligere på dagen enn på kvelden? Feiler jeg fordi jeg setter mitt foran og ønsker at mitt barn skal tilpasse seg meg? Her er det mange spørsmål med mange ulike svar, men jeg feiler i alle fall annenhver dag. Og det har nok noe med at jeg synes ikke store livsspørsmål er så lette å få når klokka nærmer seg 20.30 på en skole kveld, pjokken har akkurat lagt seg og jeg vet at han bruker litt tid på å sovne og hvis vi i tillegg skal fundere over om sola er varmere enn lava eller om lavaen kan smelte sola, og hvis lavaen smelter sola så får vi ikke sol på jorda, får vi ikke sol så dør planter og dyr og vi, og hvis lavaen er så varm at den smelter sola og steiner og sko hvorfor har den ikke smeltet jorda enda da, hvordan kan lavaen være i midten av jorda uten å ha smelta oss….? Det er før denne undringen starter at jeg har forsøkt å si at nå er det natta og du skal opp tidlig i morgen på skolen. For neste problem ligger jo i at jeg har en gutt som er nesten umulig å få opp av senga om morgen. Han bruker lang tid på å komme ut av senga (oftes blir det tull og irritasjonsmomenter), når han endelig er på badet så tar det en halv evighet å få på seg klær (han liker også å snakke om morgenen, men får ikke helt til det å snakke og kle på seg samtidig) og så begynner vi å få det travelt da (det vil si at travelt for mange andre er å ha igjen 5 minutter på å smøre mat og gå til bussen, travelt for skolegutten er når det er en halvtime til bussen kommer og han ikke har pusset tenner enda..for han bruker også litt tid på å spise, kle på seg og følges til bussen). Så i stedet for å undre og filosofere og ha egentlig koselige samtaler på kvelden så blir det hoppet over, det får ringvirkninger og forskyver søvn, som igjen forskyver rutinene om morgen , som igjen ender med sure og morgengretne barn og voksne. Det er ikke hver kveld han får avslag på undringen altså, vi har undret masse vi, men når det er blitt litt sent og man vet av erfaring at det går trått om morgenen så har vi “forkortet” undringen eller “spart” den til en annen gang. 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg